Стартът в Сингапур - кой е виновен?

Понеже емоциите надделяват в коментарите Ви на страницата Формула 1 е страст, нека ви предоставим нашето мнение по въпроса за инцидента на старта, в Гран при на Сингапур. 
На първо място, следва да обърнем внимание на обстановката. Пистата е мокра. Първите шестима пилоти са с интермедия гуми. Те много добре знаят какво им предстои до първия завой на това мокро трасе. Ето и участието в инцидента на тримата замесени пилоти, според нас:

1. Участието на Кими Райконен: Стартът на Себастиан Фетел и Макс Верстапен бе по-бавен от този на третия на стартовата решетка. В същото време Кими Райконен потегли чудесно и се опита да изпревари Ред Бул-а отляво - близо до мантинелите. Кими извърши маневрата успешно и премина с 2/3 от болида си пред Верстапен. Той следваше да си дава сметка за това кой е пилота, който изпреварва и обстановката, в която това му се случва. На снимката е видно, че малко преди удара, от неговия болид до стената има достатъчно разстояние. Някой от вас винят именно Райконен за инцидента и донякъде са прави, защото Кими можеше да не търси възможност да затвори Верстапен, преди да го е изпреварил напълно.

2. Участието на Макс Верстапен: След слабия си старт пилотът на Ред Бул нямаше шанс да опази позицията си от Кими Райконен. Той имаше две опции - да продължи право напред, оставяйки място на Кими за да премине (което той се опита да направи) или да го затвори още на старта вляво и да очаква атака отдясно. Така или иначе, втората опция не се осъществи и Верстапен пропусна 2/3 от болида на Райконен вляво, пред себе си. В този момент Себастиан Фетел го атакува отдясно и Верстапен предизвика контакт с Райконен, който доведе до отпадането на тримата в челото. Затова много от вас смятат, че именно Верстапен е виновния.

3. Участието на Себастиан Фетел: Доста лош старт за пилот на първа позиция. Още на правата се видя, че го застигат и Верстапен и Райконен. За да предотврати атаката на Верстапен, Фетел се опита да пресече траекторията на Ред Бул-а, което се оказа фатална грешка, защото в сандвича от ферарита около себе си, Верстапен вече нямаше шанс за предотвратяване на инцидента. Затова и някой от вас твърдят, че именно Фетел е виновен.
Гледайте внимателно видеото и си изберете "вашият виновен"! 

Заключенията: Сложна ситуация на старта, която тримата първи подцениха. Двете ферарита затвориха ред бул-а, поради което и тримата приключиха състезанието преждевременно. Вината за инцидента следва да бъде споделена между тримата пилоти, защото всеки един от тях прояви непредпазливост в ситуацията. 
Няма как да се опази позиция на старта при тези условия с подобни хазартни маневри. 

Но това е Формула 1. Пилотите трябва да поемат рискове далеч по-големи от тези, които ние поемаме на пътя. Състезанията без инциденти понякога наричаме "скучни". За някои от вас и това състезание може да бъде наречено скучно... Но тогава, явно изобщо не трябва да гледате Формула 1. 

-------------------
Д.Димитров

Коментари

Популярни публикации от този блог

Последното състезание на Сена

Пилотите 2013

Жил Вилньов - завинаги!